Laddar upp med energifyllda blåbär och hjortron från skogen

Hjortron på en myr

Nu har skogar och myrar fyllts av fantastiska små bär, blåbär och hjortron.
Det är fullt av dom, blåbär finns i överflöd vart man än går i skogen.

Skogen står lugn och tyst, några enstaka människor möter man emellanåt som är ute på en promenad eller som också är ute på jakt efter skogens små söta bär, har man tur kan man stöta på ett av skogens vilda djur.

Hörde något på ett nyhetsinslag om blåbär som jag aldrig förr hört och det var att man kan tydligen urskilja på färgen på blåbärsriset om det bär mycket eller lite blåbär.

Tydligen skulle ljust ris ge mer bär än det mörka. Detta skall jag kolla upp, inte för att jag kanske har någon nytta av det men just för att jag är lite nyfiken av mig.

Här är ljust ris med mycket bär

Det är inte alls svårt att hitta vart blåbär växer, men det kan vara lite tröstlöst ibland att plocka om man är lite för sent ute då det är väldigt många som verkligen älskar dessa bär och vill fylla sina frysar.

I år har vi som alla vet drabbats av något som heter Covid-19 och detta virus har lamslagit världen under lång tid.

Det som kommit som en eftersläpande kappa är att vi inte har de vanliga bärplockarna, på gott och ont tydligen. För oss som plockar bär för privat bruk så är detta fantastiskt för man hittar sådana mängder nu. och det är ingen som varit där innan dig. Stora fina blåbär som nästan exploderar.

Det som också händer är att inte så många plockar för att sälja till företag som jobbar med storskalig förädling av dessa bär, vilket leder till brist i fabrikerna och detta kan leda till ökade priser på produkter innehållandes bär under höst/vintern.

Att rensa blåbär är ju inte det roligaste man kan göra, men det finns lite olika tekniker som man sett att folk använder sig utav.

Rensa på plåt eller bricka: plocka bara bär och låt skräpet ligga kvar på brickan, sortera detta till påsar direkt eller till en bunke som du har bredvid dig på bordet eller vart du sitter.

Rensning med vattenbad: fyll en kastrull med kallt vatten och häll ner lite bär med löv och kart. bären skall sjunka då dom har högre densitet än vatten och löv samt kart ska då flyta upp i ytan.
Testat detta och det fungerar ganska bra, dock är det många fina bär som följer med upp till ytan då som sitter fast i löv fortfarande.
Rensade med en sil, dvs att jag ”silade” bort allt som flöt upp i vattenbadet och lade detta på en bricka för att sortera dom en andra gång sedan.
Allt som var kvar i badet var fina bär samt lite löv men det mesta försvann och man behövde bara ”snoppa” den lilla kvisten som sitter på bären.

Hemma råder verkligen inte brist på arbete eller bär

Bär som är lite lurigare att plocka är Hjortron.
Dessa bär finner man sällan efter en vanlig skogsbilväg eller i skogen på hemmaplan.

Dessa bär växer på och runt myrar där det är blött.

Ett hjortron som sträcker sig mot solen i väntan på att mogna

Ta på dig stövlar eller bra kängor och ge dig ut i skogen, gärna med någon som har vana att vandra i skogen som kan hålla lite koll vart ni är.
Detta av den enkla anledningen att det är så lätt att råka bocka ner sig och bara söka efter dessa små guldkorn på myren utan att hålla koll vart man går. ögonen jobbar bara med att lokalisera dessa godbitar.

Ett tips är att då och då kolla runt om dig och ta fasta punkter där du vet att du varit och tänk hela tiden på hur du enklast tar dig tillbaka till där du kom ifrån.

Tänk dig för i skogen, dimman kan komma snabbt och göra det svårt att navigera

Det är inte bara bären som lockar dina ögon att kolla ner i myren. själva myren i sig är så fängslande med dess färger och liv.

Gröna delar i myren

Mossan som växer överallt har sådana fantastiska höstfärger att man nästan glömmer att plocka bären vid den.

Röd mossa på myren lockar ögonen
Gul myr med hjortronlöv

Mitt sällskap i skogen, Alicja.

Vi spenderar många timmar där vi trivs, i naturen.

Alicja och hennes korg full av hjortron
Var uppmärksam på de små guldgula hjortronen

Titta noga efter bären, gå gärna samma väg tillbaka så ska du se att du har missat ett flertal bär som gömmer sig under löv och gräs.

Relaterade inlägg