Privatuthyrning

Jag har fått en hel del frågor i ämnet och tänkte försöka bena ut lite av frågorna med de svar jag har samt en del svar hur jag uppfattar det från Skatteverket angående uthyrning av privat bostad eller del i bostad.

Varför vill man bo i ett hus där man hyr ut en del eller en lägenhet?

Vad tjänar man på det?

Vill man verkligen ha någon som bor hemma i samma hus?

Hur fungerar det med skatten?

Vad kan man ta i hyra?

Hur hittar man hyresgäster?

Vad kännetecknar en bra hyresgäst?

Vart hittar man hus som man kan nyttja detta med privatuthyrning?

Vem kan göra detta?

Frågorna är många, vissa frågor kommer ofta när man kommer in på ämnet renovering där jag får berätta om vår renovering och min tanke med allt medan vissa frågor bara ställts en gång.

Grunderna finns ju absolut att läsa sig till via Skatteverkets hemsida eller andra hemsidor på nätet. Vill du läsa allt som står för att få svar på det? Mest troligt vill du inte det för att det är mycket information och det är kanske inte det mest intressanta att läsa saker på Skatteverkets hemsida.

Men jag har i alla fall snappat upp det med privatuthyrning och det verkar i mina ögon en lukrativ sak.

Just att hyra ut en del av bostaden eller en lägenhet i bostaden man bor i är skattemässigt en fördelaktig sak och det är därför jag vill hyra ut i vår bostad.

Vi flyttar från en villa i 2 plan plus källare med vidbyggt garage till ett hus med två lägenheter där en är på nedre plan och den andra ligger på övre plan. Det är inte den bästa lösningen på uppdelningen av ett hus men det fungerar.

Hade jag fått välja så skulle det ha varit ett parhus typ souterräng exempelvis där huset är delat på hälften så båda har markplan och källare. Då minskar risken att man ska störa sig på någon annans stegljud från ovan och så skulle jag säga att det är mer fördelaktigt om exempelvis en brand skulle bryta ut i ena delen.

Vad tjänar vi på att göra detta då, ja vi kommer först och främst bränna lite pengar på renoveringen som vi har i gång just nu men det hoppas jag att vi tar igen i längden.

Vad som händer när vi är färdiga är ju att vi kommer att ha en intäkt på lägenhet nummer två och denne kommer att hjälpa oss att betala saker vi renoverar.

Ett exempel kan ju vara din granne.

Ser du kanske grannen renovera eller bygga en stor fin altan så kommer ingen att hjälpa till att betala av den kostnaden. Grannen kommer själv stå och betala sitt huslån, sin amortering, sin renovering i material och arbetskostnad med mera.

Hos oss kommer vi såklart betala allt i början sedan kommer intäkterna och hjälper oss att betala bort kostnaderna månad efter månad.

Men vill vi ha en okänd som bor i vårt hus då?

Ja vad är skillnaden mot att du själv bor i en lägenhet som du köpt eller hyr?

Där har du grannar som låter och är vakna konstiga tider, dom har djur och dom grälar.

Vi kanske inte riktigt kan styra till hundra procent att vi kommer att ha en perfekt granne men vi har ju i alla fall möjligheten att göra en gallring på vem vi vill ha där. Vi kan kolla upp personen och dess familj, vi kan se till så att exempelvis inga djur kommer att bo där och vi kan ju förhoppningsvis samtala och sätta ”regler” på ett helt annat sätt än de grannar du har i ditt lägenhetshus.

Men allt kan ju absolut ändras med tiden, personen i fråga kan tappa jobb eller hamna fel i samhället. Hur ska jag styra över det och är det något som jag ens kan försöka förutspå?

Vi skulle absolut kunna hyra ut till äldre personer, de brukar vara lugnare och mer skötsamma och de har vanligtvis inte fester varje helg som en yngre person skulle kunna tänkas ha.

Vi kan absolut hyra ut till någon vi känner.

Men vi kan bara göra så mycket vi kan, resten är ju upp till individen.

Skatt vet du vad det är.
Sällan kul.

Men det finns ju alltid något sätt att göra sig väl med skatter och allt omkring det.

De rika har sina sätt att undkomma stora mängder skatt, det finns massvis med kryphål och sätt att gömma pengar.

Men i detta fall, skatt på uthyrning.

Det finns en rolig sak med uthyrning som faktiskt berör skatt, tro det eller ej.

Privatuthyrningslagen.

Fördel till de som hyr ut hemma under vissa kriterier.

Varför är det bra då?

Jo det är så att de första 40 000 kronorna är ett schablonavdrag och de är helt skattefria när det kommer till intäkter intjänade genom uthyrning av bostad i sin bostad.

Så här skriver Skatteverket på sin hemsida:

Schablonavdraget gäller per bostad och år.

 • du kan hyra ut en lägenhet och ett hus och göra ett schablonavdrag för varje bostad
 • du bara får göra schablonavdrag för det antal månader som du har ägt eller hyrt bostaden
 • ni får dela på schablonavdraget om ni är flera personer som äger bostaden eller som står på hyresavtalet.
 • Du får göra ett schablonavdrag med 40 000 kronor per år från din hyresintäkt. Schablonavdraget gäller per bostad. Om du har flera bostadshus på tomten och hyr ut dessa får du alltså dra av 40 000 kronor från hyresintäkten för varje uthyrt hus som kan räknas som privatbostad.

Här tycker jag dock att det är lite luddigt med det som jag kan läsa mig till på deras hemsida när det kommer till hur många bostäder man kan hyra ut på detta schablonavdrag.

Det står ju i texten ovan att du kan hyra ut hus och lägenhet som du båda får göra avdrag på och på andra ställen så låter det som att det bara gäller en bostad så till vida man inte nyligt flyttat från en bostad till en annan för då kan man nyttja en tröghetsregel i uthyrningen.

Hursomhelst.

Utöver de 40 000 kronorna så kommer det även ett till avdrag som jag här nedan saxar från deras hemsida.

 • Förutom schablonavdraget får du göra ett avdrag med 20 procent av hyresintäkten. Detta avdrag är tänkt att täcka dina driftskostnader, till exempel sophämtning, vatten och el.

Så nu är vi 40 000 kronor plus ett till avdrag på 20% av intäkterna extra.

Ett exempel nedan från Skatteverkets hemsida om hur man räknar inkomsterna och vilken skatt det blir.

Exempel: Du hyr ut ditt småhus i sex månader

Du hyr ut ditt hus under sex månader för 10 000 kronor per månad. Du får göra ett schablonavdrag med 40 000 kronor. Du får även göra avdrag med 20 procent av hyresintäkten.

Räkna så här

 • Din intäkt från uthyrningen är 60 000 kronor.
  10 000 kronor x 6 månader = 60 000 kronor
 • Ditt schablonavdrag är 40 000 kronor.
 • Ditt avdrag för hyresintäkten är 12 000 kronor.
  60 000 kronor x 20 procent = 12 000 kronor
 • Dra bort avdragen från din hyresintäkt.
  60 000 kronor – 40 000 kronor – 12 000 kronor = 8 000 kronor

Du ska ta upp ett överskott på 8 000 kronor som kapitalinkomst när du deklarerar. Skatten är 30 procent av överskottet, vilket blir 2 400 kronor för din uthyrning.

Är ni två personer som äger lika mycket av det uthyrda huset ska var och en ta upp 4 000 kronor som kapitalinkomst när ni deklarerar.

Så av dessa 60 000 kronor som dom räknar i exemplet så kommer det bara bli 2400 i skatt.
Känner du att det jag skriver börjar klarna lite?
Känner du att det kanske inte är så tokigt med en lägenhet i ditt hus som du kan hyra ut eller är du fortfarande inställd på att bo i ditt eget hus helt själv och det är det enda alternativet?

Well, allt är ju såklart inte bara pengar hela tiden men vi måster ju ha det i åtanke i våra liv då det uppenbart krävs en slant för att leva.

Men ha i åtanke att om du har en möjlighet att hyra ut för 50 000 kronor så kommer dessa att hoppa rätt ner i din ficka. Utan skatt.
UTAN skatt.

Fantastiskt ändå eller hur. Med 50 000 kronor så kan du ju unna dig en rätt fin semester eller hur.

Vad kan man ta i hyra är en annan fråga som dyker upp i folks huvuden så även i mitt huvud.
Ja vad som är rimligt måste du ju undersöka.
Du får jämföra med andra lägenheter i samma område och kolla upp vilket skick dom är i samt vad som ingår.
Kanske är det 8000 kronor för en 2 rummare eller så är det 15 000 kronor för en 2 rummare.
Jag kan inte med säkerhet säga vad du kan eller ska ta i hyra, jag kan bara göra en egen koll i mitt område och utgå från detta.
Kommer det någon som verkligen uppskattar det skick ditt boende har eller det läge som ni tillhandahåller så kommer ju denne kanske vara villig att betala mer än om det är trasiga väggar och fönster som inte går att öppna.

Var inte rädd att ta hög hyra om lägenheten har potential att ha en hög hyra.

Nästa fråga om vart man hittar en bra hyresgäst kan jag inte svara på exakt.
Här måste man ha lite känsla för vilka kanaler som är vettiga, exempel kan vara blocket, Facebook, tidningar eller genom bekantskapskretsen.
Varför jag inte kan svara exakt är att jag inte kan lova att det är en bra hyresgäst oavsett vilken kanal man letar hyresgäster i.

Jag har oftast fått kontakt med mina/våra gäster via Facebook och genom kontakter och de gamla hyresgästernas vänner.
Jag har flera hyresgäster som hört av sig för att kolla ifall något är ledigt endera för sig själv igen eller för sina vänner som letar nytt boende.

Den frågan sammanfaller lite med den nästa frågan jag har på listan som är vad som kännetecknar en bra hyresgäst.

Vad känner du själv?
Vem vill du ha som bor i ditt hem eller i ett hus du äger?
Vad vill du ha från dom?
Ålder? Familj eller singel? Husdjur?

Det jag är mest nöjd med mina hyresgäster är att dom betalar i tid, den biten vill jag inte gnälla på för det är så tråkigt om det ska vara ett evigt tjat om hyran.
Den är ju självklar och det står i kontraktet som båda skrivit under.

Jag vill att de som hyr av mig ska ha jobb och de ska vara trevliga.
Alla kan spela trevlig jag vet.
Ålder spelar egentligen inte så stor roll men som jag skrev innan så beter sig unga lite annorlunda än vuxna.
Familj eller singel är inget som berör mig, jag tänker inte välja bort någon för att denna är singel eller tvärt om. Men jag kanske kan tänka ett steg när jag ska hyra ut, det är ju att om man är 2 vuxna och ett barn samt ett till i magen så kommer ju inte en 1:a passa bra för den familjen även om dom tycker att det borde passa. Detta kan leda till en snabb utflytt och det vill jag inte ha.

Husdjur är svårt, i vissa lägenheter har vi tillåtit djur medan i andra kommer det inte att bli några djur. Allt beror på skick på lägenheten och vad för typ av djur såklart. Men en nyrenoverad lägenhet och 2 stora hundar och 3 katter kommer ju inte att sluta väl.

Vart hittar man dessa hus som det går att göra en privatuthyrning i?
Jag kollar Hemnet, hela tiden även om jag för tillfället inte kommer att handla något.
Jag söker även på blocket och försöker skanna andra kanaler.

Det du söker är ett hus med 2 lägenheter i första hand.
Jag tror att det är en regel att den lägenheten du hyr ut ska vara minst 40% av den totala ytan av huset för att räknas.

Detta kan alla göra och det är ju inte heller fel att i dessa tider tjäna in några extra kronor på sin bostad då det är lite oro på börsen, krig, höjning av bolåneräntor.

Se det så här att varje krona du kan spara in är en bra krona, de pengar som kommer in via uthyrningen kommer ju att hjälpa till att hålla dig flytande längre när räntekostnaderna stiger.

Denna gång stannar jag här, det är det jag kommer på att skriva ner nu.
Har du frågor så ställ dom gärna, jag kanske inte har ett svar men jag lär mig mer än gärna och tar gärna reda på saker för att öka kunskapen.

Relaterade inlägg