De nya böcker jag läst under året och framförallt hösten 2020

Börspsykologi – Cristofer Andersson

Min vinnande väg bli rik på aktier – Arne Talving

Därför vill vi att du ska bli rik – Donalt Trump och Robert kiyosaki

Rich dad poor dad – Robert Kiyosaki

Kaosologi – Michael Dahlen

Den rikaste mannen i babylon – George S. Clason

Den svarta svanen – Nassim Nicholas Taleb

Boken om gerillatrading – Peter Nilsson, Johan Hellström och Johnny Torssell

Introvert, den tysta revolutionen – Linus Jonkman

Teknisk analys – johnny torssell (stark rekommendation)

Sälj – fredrik eklund

Tradingkungarna – Jacob Bursell

Den digitala drogen – Patrik Wincent (mycket intressant och läsvärd)

Påbörjade böcker

Ayurveda – Janesh Vaidya

Digital libido, sex power and violence in the network society – Alexander bard

Mindfulness I vardagen – Ola Schenström

Alchemy, the dark art and science of creating magic in brands, business and life – Rory Sutherland

Vad tycker jag och vilka böcker rekommenderar jag

För att kunna rekommendera en bok till just dig är svårt då jag inte vet vem du är och hur du brukar läsa. Men jag ska göra ett litet försök att beskriva kortfattat de böcker som jag läst detta år. Jag Läser till största del fakta och biografier. Mitt intresse har inte fastnat för böcker så som Harry Potter eller Science fiction. Jag har beställt de flesta online men vissa har jag köpt då jag strosat runt på stan och kikat in på Akademibokhandeln här i Örnsköldsvik.

Jag börjar från årets början med boken Tradingkungarna.

En bok som man enkelt kan läsa sig igenom även om man inte har ett brinnande aktieintresse då den handlar om ett gäng som startade med trading via dator och fick det att flyta automatiskt. Kapitel för kapitel får vi följa med i medgångarna och herrejävlar va pengar dom gjorde under deras aktiva tid med aktiehandeln. Men det var inte bara aktier, dom handlade mot slutet, det var hus, hela villaområden och hotell.

Boken är kort, enkel att läsa och intressant för det är med stort intresse man bläddrar vidare och förundras över hur galet fort man kan göra pengar. Läs den och bli indragen i en av alla vägar man kan ta för att gå från 0kr till miljardbelopp

Sälj med Fredrik Eklund.

Fredrik är ju en fantastiskt glad och öppen person och i sälj berättar han hur han uppnått det han har blivit idag och man får höra allt från hans första sälj till hur han sålt våningar för miljontals dollar. Det pratas om träning, kläder, hundar och kärlek.

Boken läste jag under de resande dagarna i Thailand och någon gång när jag låg på en strand med vågornas stilla brus i bakgrunden.

Rekommenderar boken till alla oavsett yrke eller ålder, sälj är inte bara en bok inriktad på just sälj.

Teknisk analys med Johnny Torssell.

Här rekommenderas ett intresse för aktier och handel i det korta.
Det vill säga handel från dagtid till en veckas swing.

Vi går igenom lite psykologi och börscykler men framförallt teknisk analys.

Diverse olika mindre setups och vilken procentuella vinst dom har snittat på genom tiderna på kort sikt.

Teknisk analys är mer ett verktyg än en bok, en verktyg man vill slå i för att bli varse om alla eventuella trades som finns tillgängliga där ute och sannolikheten att dom ska bli en vinnande trade.

Rekommenderas till dig med lite mer intresse i ämnet och som vill öka din kunskapsbank om just det tekniska med candlesticks osv.

Introvert, den tysta revolutionen.

Här blev det ett hopp till en helt annan kategori än vad jag siktat in mig på att läsa men ett intressant byte av ämne och en intressant bok

Är du introvert eller extrovert? Kan vi reda ut det och framförallt spelar det någon roll i din vardag?

Är det positivt eller negativt att vara introvert?

Hur känner du när det kommer fram expediter till dig i butiker, tolkas du som blyg eller tystlåten.

Många frågor avhandlas av Linus Jonkman på ett enkelt och välskrivet sätt.

Kort om Den svarta svanen.

En svårläst bok med flertalet svåra ord, dock lärorikt att läsa böcker som denna antar jag.

Boken har namnet den svarta svanen på grund av att den riktar sig till ämnet oförutsedda händelser så som den svarta svanens upptäckt, innan den hittades så kunde ju ingen tro att det fanns något annat än vita svanar i världen.

En svart svan är en benämning på en händelse som man inte kunde se komma, vissa menar att Coronapandemin är en svart svan medan vissa anser att det var dömt att komma något som lamslog världen i närtid så att denna händelse inte är en svart svan.

Här rekommenderas att man har tålamod med sig själv om man är lite halvknackig på att läsa så som jag känner att jag är. Boken är svår som sagt, men du tar dig igenom den med lite pannben.

Ett tips kan vara att skriva upp alla ord du inte förstår, slå upp dom så att du hänger med vad det handlar om sedan försöker du lägga några av dom på minnet till nästa bpk med akademisk svenska landar i dina händer.

Den rikaste mannen i Babylon.

En bok som alla borde läsa och ta till sig när det kommer till det ekonomiska.

Den visar på att alla kan ta det man har och skapa något fantastiskt oavsett vart i världen man är, skuldsatt eller ej.

Du skall lägga fasta på att alltid spara pengar och investera dessa så att de kan få möjligheten att växa över tid då summan ökar konstant månad efter månad, år efter år med ränta. Det är förresten ett av världens underverk hur ränta på ränta fungerar.

Från första kronan erhåller du ju ränta om den ligger på ett konto som ger dig ränta förstås eller om du investerat den i fond eller aktie som ger dig utdelning och avkastning.

Därför vill vi att du ska bli rik av Donald Trump och Robert Kiyosaki.

Två riktigt stora män har skrivit denna tillsammans, en dollarmiljonär och en dollarmiljardär.

Klyftor i samhället, en medelklass som snart räknas som fattiga och en klass med rika som bara blir rikare.

Varför handlar vi saker som inte ger oss något tillbaka förutom en skuld och en månatlig summa att betala. Bilar, båtar, stora villor och saker som skall imponera på grannar är några av sakerna som inte räknas till tillgångar.

Hur ser dessa två giganter på pengar och vad är det som gör att deras pengar fortsätter växa när din plånbok fan bara blir lättare och lättare?

Vem ska stå för din framtida ekonomiska trygghet, du eller staten? Vilket mindset har du gällande din framtid?

En röd tråd kan vara, ta dig i kragen, skapa din egna ekonomiska stabilitet och se till att du för alltid kommer att klara utgifterna som kommer på vägen oavsett om du skapar den via företagande eller som en anställd.

Nedan kommer en favorit hos många där ute.

Rich dad poor dad skriven av Robert Kiyosaki

Det är nästan så att jag inte behöver skriva något om den då så många läst den redan.

Men boken följer i början med Robert som ung där han får höra saker både från sin biologiska fader samt som rike fader (hans bästa kompis pappa som är businessman).

Vad är viktigt, skola, utbildning, att vara anställd med bra lön eller att sitta som företagsledare med flera anställda.

Vem ska du lyssna på när det kommer till vad du ska göra av ditt liv och hur ska du gå till väga?

Robert skriver om hur han och hans kompis tillverkade pengar genom att smälta tandkrämstuber (som för övrigt inte blev någon bra grej då hans far berättade att det är kriminellt att tillverka egna pengar på det sättet) och hur dom jobbade gratis för att lära sig.

Har du bemästrat pengar eller har dom förslavat dig, kan du ta dig ur slaveriet för pengar?

Köp boken och läs den, läs sedan fler böcker och återkom till den här igen. Du kommer inte ångra dig. Den ska stå i din bokhylla och du ska ut ur det finansiella ekorrhjulet på något sätt.

Lär dig vad som är tillgångar och vad som är skulder.

Boken Börspsykologi.

Den här är så jävla viktig.

Har du testat att handla aktier?

Har du känt någon gång hur det direkt efter föregående klick bara blev fel och att en klump väger i din mage?

Var det rätt beslut, har jag tänkt igenom detta, vill jag ens köpa denna aktie eller gjorde jag det efter att ha läst tre meningar om bolaget på Twitter.

System 1 och system 2 är psykologiska system, ettan är den som alltid är igång, den slarviga och inte så genomtänkta delen medan system 2 aktiverar vi när vi behöver, men den måste få tid att aktiveras. När denna del aktiveras gör vi betydligt klokare beslut, vi tänker igenom dom och ser framåt.

I boken så har han skrivit det så att det ibland växlar mellan två olika karaktärer som man får följa från pärm till pärm där deras beslut är det motsatta till varandra, en som fattar sådana beslut som man får ont i magen utav medan den andre gör mer genomtänkta saker och ser med öppna ögon på situationer.

Du borde läsa denna om du någon gång handlat på börsen och funderat efter ett köp eller ett sälj om det var rätt, har du en bakomliggande tanke för det du gör eller är det bara andras tankar som får dig att agera.

Samma med denna bok så som med Rich dad poor dad, köp och ställ i bokhyllan efter läsning och återkom till den fler gånger det kommer vara bra för dig!

Arne Talving (kavastu) har skrivit en bok med namnet min vinnande väg bli rik på aktier.

Läsvärd om du är ny på börsen och inte vet åt vilket håll du lutar men samtidigt lika nyttig om du är några år in i din handel men inge vet riktigt om det går bra eller dåligt för dig.

Slår du index när du handlar på börsen så gör du det bra, annars måste du ändra taktiken du kör med för att det skall löna sig att agera själv mot att bara låta pengarna ligga på indexfond.

Han skriver mycket om hur han agerat och hur han uppdaterar sin portfölj, hur han handlar på momentum och inte låter enskilda bolag dra ner honom då han har 50–60 bolag i sin depå.

Arne har även en uppföljare på gång redan till denna bok och även den skall bli intressant att läsa. Han håller dagligen koll på börsen för att hänga med och gör sammanställningar varje veckoslut för att hålla sig uppdaterad med hur alla bolagen går i det långa.

Intressant bok och enkel att läsa och hänga med helt igenom.

Den digitala drogen av patrik Wincent

Visst vet du att det finns människor som lider av grovt missbruk av sina telefoner?

Visste du också att de flesta föräldrar idag köper tid och tystnad av sina barn och betalar med en risk att hjärnan på barnet inte utvecklas som det ska och att det kan komma att utvecklas till koncentrationssvårigheter och svårigheter i skolan?

De flesta barn förstår sig på en padda/surfplatta innan dom ens kan säga ett ord och det är väl en rätt hemsk sanning.

Barn ska inte sitta med en telefon eller platta, barn ska röra på sig, skrika, kolla gränser och hitta motorik i tidig ålder och det gör man inte med en platta.

Boken är riktigt intressant och innehåller otroligt mycket fakta som jag finner viktigt.

Känner du någon som gått in i en stolpe på grund av att hon eller han inte kan släppa telefonen med blicken eller någon som väljer att sitta med sin telefon hellre än att umgås?

Det gör du sannolikt då det är ett stort problem och det är ett växande problem, giganterna vill att vi ska sitta så mycket som möjligt på deras applikationer då de tjänar pengar på oss.

De gör appar (applikationer) så underhållande att man inte vill sluta. De gör så att flödet liknar ett casino där du hela tiden förväntar dig en vinst och fortsätter scrolla timme efter timme.

Boken öppnar sinnet och berättar om stora problem och hur man kan jobba sig ur dessa eller hjälpa en kompis/familjemedlem ur ett problem.

Mycket läsvärd bok som jag rekommenderar att du läser och öppnar dina ögon för detta växande problem!

Jag har inte skrivit om alla böcker här men det är de flesta som jag läst klart under året, det är ett antal som jag påbörjat men inte lyckats läsa klart då jag ansett som vara lite för svårlästa så jag har valt att ta en annan bok bara för att processen skall ha sin gång.

Man måste ju läsa för att lära sig att läsa och förstå det lite svårare språkbruket, de jag inte har fullföljt ännu är skrivna med mer akademisk svenska eller så är dom på skrivna engelska.

Jag ska ta mig igenom dessa på ett eller annat vis och kommer uppdatera listan med fler böcker under året som kommer.

Att läsa är att lära och att lära är att leva.

Relaterade inlägg