Träningsåret 2021 startar med Marklyft

Det första målet för det kommande året är att träna mer och träna bättre.

Några vet att jag har tagit hjälp av en PT under några träningspass året 2020, detta var innan sommaren och tyvärr hände något där vid sommaren.

Min träning avtog, andra saker började prioriteras och det var semester osv.
Men i år måste det bli bättring.

Mitt första pass rev jag av den 1 januari och gymmet var mer eller mindre tomt.

Sportcenter Övik är gymet där jag tränar på hemmaplan.

Startade då året med lite rodd, 3 min fick det bli.

3 minuter på roddmaskinen

Så efter roddmaskinen så hoppade jag upp på en annan maskin, trappmsakinen.

Denna är rätt jobbig men det känns bra i kroppen när man kört den.

10 minuter på trappmaskinen som andra övning

Nu kände jag mig skapligt uppvärmd så jag drog ett par set marklyft där jag stod på en 15kg viktskiva av tjockare modell.

Jag behöver träna upp mitt bottenläge i marklyften så det är bra träning att stå på en upphöjning.

Förberedelser för upphöjda marklyft
Dessa vikter är av tjockare modell så dom kan kanske vara bra att stå på vid upphöjd mark.

Här på marklyft så blev det först lite uppvärmning sedan 3 set med 5 repetitioner på 90kg.

Alla seten kändes bra, inget läge kändes som att det var problem vilket betyder att jag nästa pass med mark kommer att öka denna vikt.
Så kommer jag fortsätta till jag hittar en lämplig vikt att träna på i upphöjda.

Kanske kunde jag ha startat med 120kg och tränat på det men jag har ingen stress att komma dit, kroppen skall vänja sig att lyfta dessa extra centimetrar.

Marklyft var en av de övningar jag var mest sugen på att förbättra tekniken på under mina PT-timmar med Emil och jag skulle tro att jag nu har ganska bra teknik men inte topklass direkt.

Efter marklyft så klämde jag 3 övningar tillsammans, nån form av superset kanske man kan kalla det.
Dessa övningar gjordes med hantlar och den sista med hjälp av en stege som hänger i taket på gymet där jag tränat (sportcenter i Örnsköldsvik)

Den första är en axelövning där man håller i 2 hantlar, en i varje hand och lyfter armarna upp åt sidorna samtidigt. Jag håller armarna lite lätt böjda i armvecket och avslutar med en liten vridning som får mitt lillfinger på båda händerna att komma upp mot taket, ingen stor rörelse men den kommer per automatik när jag gör denna.

Den andra övningen här blev bicepscurl och den kan ju de flesta, en hantel i varje hand och lyft vikten uppåt från höften i en svepande rörelse där bara biceps skall jobba. eller ja det är klart andra muskler jobbar också men du ska inte kasta upp vikten eller svänga med hela kroppen.

Den sista övningen i detta tränings-set var en övning för att förhoppningsvis en dag klara av att hålla mig i hängande planka (front lever). klicka på frontlever inom parantes så kommer du till en sida som beskriver vad jag menar, den öppnas i en ny flik.

Den övning som jag gjorde är en, ja kanske man kan kalla den en version av övningen chins. Jag håller i en stång eller som i detta fall en stege och hänger fritt, därefter så drar jag min kropp lite snett bakåt med raka armar och försöker få upp kroppen. den är svår att förklara men det är en början på ett av målen som jag haft ett tag.

Efter dessa övningar blev det lite sittande rodd enligt bilden nedan.

sittande rodd med vridet grepp

Detta var ett kortare pass men än dock ett pass, det avslutades med lite planka i stora hallen med Alicja innan vi åkte hem.

Relaterade inlägg