Det fantastiska bredbandet och den oumbärliga mobiltelefonen

Vi har under en tid haft så groteskt dåligt internet hemma att Alicja har fått ta med datorn till min syster och hennes pojkvän för att ta emot filer till hennes podcast bland annat.

Det känns ju inte riktigt kul att behöva snylta sådär men ibland har man inget val.

Jag har innan jul ringt och felanmält detta och det var första gången tydligen inget fel utan det var bara segt. Men problemet var att jag betalar för 60Mbit tydligen men hade ut snitt 4-8Mbit kanske.

Den andra gången jag ringde så kunde dom se i datorn att det är något som inte är som det ska och det märktes på hastigheten vi hade in och ut, kollade detta via www.bredbandskollen.se och det var verkligen undermåligt fortfarande, man skulle tydligen ha ca 70% av den hastighet man betalar för i snitt.

Jag pratade med en på support som var hjälpsam, han sa att det såg ut som att internet var riktigt trögt så något måste vara på tok. Han la ett ärende för att kolla detta och några dagar senare så fick jag sms att det är något fel på en kabel någonstans så det kommer ta till den 7/1. Hela jul-ledigheten skulle vara strul då.

Idag den 30 december så klipptes internet helt, och visst kan man göra annat än att sitta med dator och telefon när man tappar internet. Men i detta fall så var det inte ett alternativ då både jag och Alicja behöver internet för det vi gör. Mest var det hon i detta fall som behövde internet för allt med podd, hemsida, Instagram och Facebook för sin egen del samt för gruppen high coast seals som hon sköter.

Så när internet klipptes på förmiddagen blev det lite struligt med allt så jag stängde ner datorn och passade på att skotta lite snö samt handla. Men när det fortfarande lyste illrött på routern när jag kom hem så kände jag att jag måste kolla med Telia vad som hänt, om det är någon som gör något åt problemet eller om dom kan se om det är något som är mer fel än innan.

Ja det blev ett snabbt samtal faktiskt, 2a i kö och sedan small det bara till så fick jag veta att det är helt dött på linan och efter lite surr med hon på andra sidan linjen så kom det ju fram att det faktiskt finns 4G routers som man kan få låna ifall internet krånglar. Det man betalar för detta är 295kr som man kan få tillbaka om man inte behöver routern mera sedan.

Simkortet till denna apparat är fyllt med 300GB surf så det skulle vara lugnt till 7/1 trodde hon, annars skulle jag bara ringa och höra av mig så skulle dom ladda det mera. Sjukt trevligt samtal faktiskt.

Ett sms skickades till min telefon med några uppgifter och jag blåste iväg till Telia-butiken direkt, ingen tid att spilla när gumman är i nöd tänkte jag. Man vill ju inte fira in det nya året i en sjukhussäng med brutna ben eller så. (Nä hon är jättesnäll)

I alla fall.

Låt mig gissa att du likt som jag har lite såna ” vill ha ” känslor när du går i en butik med elektronik så som telefoner, högtalare, tv-apparater med mera.

 
Du vet att dom har alla nya telefoner på Telia va, och att dom är ju nyare och bättre än det både du och jag håller i handen när vi surfar, ringer eller fotograferar. Så man går med någon typ av imaginära skygglappar nuförtiden som ska hindra mig från att shoppa i onödan.

Jag tog en lapp i alla fall och fick hjälp direkt, mitt modem/router lades fram på disken och allt löstes snabbt. Nästan för snabbt och smidigt.

Tjejen i kassan läste på datorn att vi hade problem och att vi haft det en längre period, hon frågade hur länge det strulat och om det alltid varit dålig mottagning.

Hursomhelst så kom hon direkt med ett förslag och ett pris på ett nytt bredband där man bara har ett 4G simkort och en helt annan router. Fortfarande fri surf och full möjlighet till wi-fi och framförallt skulle det till min förvåning leverera snabbare internet. Bara sådär.

Priset då, ja det blev fan billigare. Hur nu det är möjligt.

Så helt plötsligt hade nu framför mina ögon en karta som hon tagit fram vart jag hade masterna i närheten och det såg ju optimalt ut, det skulle bara vara att starta skiten och ställa den i ett fönster för optimal mottagning.

Allt är så jäkla enkelt idag med teknologi och smarta prylar.

Bredband via 4G hos Telia där jag kliver upp i hastighet men ner i pris.

Jag står nu jag där med ett litet modem på 4g som ska täcka upp det bristande internet och en beställd router med tillhörande abonnemang.

Se så litet reservmodemet är, och det går att ladda upp batteriet för att ha den med sig också om jag inte är ute och cyklar

Här sänkte jag till att börja med kostnaden typ 150kr i månaden. 1800kr/år bara sådär. Jäklar vilken dag.

Inte nog med detta så hade jag ju fan varit och sneglat lite på en ny Iphone och var tvungen att fråga om pris på telefonen samt pris på ett abonnemang för mobiltelefonen hos Telia då jag har Tele2 idag. (en vecka till nu efter besöket i butiken)

Jag kommer inte att ta en telefon på avbetalning det kan ni vara säker på.

Inte en chans.

Men abonnemanget då, ja där kan ja binda mig på nytt, Telia är ju ändå den som fungerar typ bäst.

Men här gör jag en till prissänkning, för det abonnemang hon visar ser för bra ut för att tacka nej.

Förra gången jag bytte mobilabonnemang så sänkte jag från typ 400-450kr hos Telia till 349 på tele2, detta var enbart för att det var bara Tele2 som hade 4g i Bydalen på det jobb vi var på förra året och det känns som att det gör detsamma vilken leverantör jag har nu.

Telia har ju en skön sak i alla fall med deras abonnemang.


Man betalar för ett abonnemang på exempelvis 12Gb och får nyttja nästa steg, dvs 30Gb.

All sociala media är fri att nyttja utanför surfpott och nu med fungerande internet hemma tänkte jag att då tar jag nog det lägsta man kan ha.

Det abonnemang jag tog nu är på 2Gb men jag kommer få nyttja 12Gb varje månad och detta till priset 219kr/ månad om jag minns rätt.

Det blir en besparing på 130kr/månad och 1560kr/år

Så på samma linje som mitt förra inlägg här på bloggen om att spara pengar så gör jag detta själv nu och till ingen sänkt standard alls. Nu lossar jag ju 3360kr/år.
Bara sådär.

Det lönar sig att ha lite strul med internet ibland känner jag.

Du borde kanske se över din egen telefoni och ditt bredband, vafan över 3000 kronor är ju bra pengar för samma standard.

Det blev ingen telefon idag då dom dels är så jävla dyra och den jag har faktiskt fungerar bra ännu så jag får lite ångest när jag ska behöva slänga ut 9000kr för en Iphone 12 eller 11500kr för en Iphone 12 max eller vad den heter.

Men skulle jag råka tappa telefonen i backen eller om den bara slutar fungera så vet jag ju vad jag ska handla och vart det kommer rinna iväg ca 10 000 kronor direkt.

Ja men nu då, vad kan man använda 3360kr till? Du känner kanske att det är småpengar, men det gör inte jag. Hursomhelst så kommer några tips här.

 1. Årskort på ett gym
 2. Spakväll med sambo och god mat
 3. 225st Norrlands guld långhylsor
 4. 2st nya vinterdäck av prima kvalitet
 5. Flera månaders fack och a-kassa avgift
 6. En ny cykel
 7. Lägg på sparkonto och efter 3 år köp ny telefon
 8. Alla julklappar betalda till nästa år
 9. Airpods
 10. Fotoskrivare så du kan printa de bästa bilderna för att sätta i ram.
 11. ½ helförsäkring betald för din bil på ett år
 12. Ny varm vinterjacka och ett par skor
 13. Investera dom med de andra kronorna du sparar
 14. Skidor
 15. Nya kalsonger och sockar då de gamla säkert är utslitna

Relaterade inlägg