Vart tusan börjar jag ?!

Först och främst, stanna upp. Sätt dig ner och fundera lite med penna och papper.

Vad vill du uppnå och vilken horisont har du?

Är aktier och fonder något för dig?

Är du en risktagare eller en slow-and-steady-människa?

Vill du ha maximal utdelning?

Frågorna man kan ställa är oändliga men jag slutar där av den enkla anledningen att du mest troligt läser detta på grund av att du är ny på detta och inte riktigt har svaren på detta ännu.

Så vart tusan börjar man, vart går man in, vart hittar man aktier och vad är en aktie? Jag ska försöka dela med mig av lite information till er som inte kommit så långt i er aktiehandel.

Utan att ha någon form av ersättning så rekommenderar jag Avanza för aktiehandel, en sajt som är lätt att förstå och jag personligen tycker att servicen varit bra när jag haft något problem.

Okej tänker du, avanza är någon slags sajt.

Ja det är helt rätt, en nätbank som du finner på www.avanza.se och där skapar man väldigt enkelt ett konto för sin handel.

Uppe i högra hörnet på bilden som du får upp när sidan laddat klart så står det ”bli kund” och det är alldeles precis brevid där man ser ”logga in” och förstoringsglaset som fungerar som sökruta när du skall hitta aktier, fonder, certifikat osv.

När du skapat ditt konto så kan du logga in med bankID väldigt smidigt och enkelt.

Så, men vad ska jag göra nu då tänker du, vad i helskotta har jag gett mig in på?

Jo såhär fungerar det. Väl inne på ditt konto så skapar du ett nytt underkonto där du sedan kommer att sätta in dina pengar.

Detta gör du genom att klicka på ”mina sidor” uppe till vänster, där kommer sedan en droplist att dyka upp och då klickar du på kontoöversikt.

Där letar du upp texten ”öppna nytt konto” och väljer den form som passar dig.

Den stora massan använder sig idag av ISK, ett investeringssparkonto som innebär lite kortfattat att du slipper vinstskatt på dina affärer och du betalar ingen vinstskatt på utdelningar från bolag, men samtidigt kan du inte göra förlustavdrag om du har råkat köpa in dig på en riktig nitlott.

En annan sak som gör ISK intressant är att det innebär att du inte behöver deklarera en K4 med dina affärer när det är deklarationstider.

Dock är det inte gratis, det är en liten skatt på ditt hela belopp istället varje år men den är försumbar om du har tänkt göra lite vinster på dina investeringar.

Jag har själv ISK och är helnöjd.

När du klickat dig igenom detta så öppnas så småningom ett konto där du kan sätta in pengar, vilket också är väldigt enkelt. Det enklaste sättet är nog en direktinsättning från din bank, detta gör du genom att klicka in på ditt nyöppnade konto på Avanza och klicka på ”sätt in pengar” så kommer du till en sida som erbjuder 2 olika sätt, direktöverföring eller banköverföring. 

Klicka på en av dessa, den som känns bäst för dig, och följ instruktionerna.

Nu är du mer eller mindre igång och har öppnat ett konto samt fått in lite pengar.

Efter detta skall du finna något att handla, aktier eller fonder exempelvis.

Jag kan gå in lite mer hur man enkelt kan öppna ett månadssparande i ett annat inlägg.

Relaterade inlägg