Strategiskt sparande

Hur man investerar är olika från person till person och är väldigt bredd hur man väljer att spara.

Det finns allt från personer som bara slänger iväg en köporder på ett bolag för det såg billigt ut då kursen var låg, till personer som analyserar bolag under lång tid innan man gör sitt köp.

Jag har 4 olika depåer hos avanza, en för förnybar energi, en för fonder som köps månadsvis, en för lite aktier som jag har köpt lite på lösa grunder och nån form av förhoppning samt en för en modell av magic formula.

Som nybörjare är man ju totalt förvirrad och kan knappt söka upp en aktie, men tiden går och man lär sig allt eftersom, jag har inte kunnat lägga all den tid jag kanske skulle vilja lägga på mina investeringar tyvärr.

Magic formula

Denna modell har jag snappat upp av Jan Öberg som har aktierea.se och som skrivit boken slå börsproffsen. Metoden är enligt vad jag läst och hört en effektiv hjälp för dig som handlar aktier men känner att tiden att sitta och läsa 100 rapporter och redovisningar, följa alla kurser och läsa nyhetsbrev titt som tätt.

Enkelt förklarat så sorterar man ut aktierna med hjälp av E/P och JEK/aktie och direktavkastning i kolumner i excel exempelvis, vilket ger en fallande lista com man sedan plockar ut de aktierna som hamnar i topp till sin portfölj.

För en mer utförlig förklaring måste jag hänvisa till Jan’s hemsida där det står fint förklarat hur du går tillväga och även mycket annat intressant. AKTIEREA

Relaterade inlägg