Hur börjar en vilsen själ att handla med aktier

Väljer man att spara i aktier eller fonder så finns en uppsjö av företag att investera i, vare sig det är inom eller utanför Sveriges gränser så finns det en mängd olika branscher att läsa in sig på.

Vad är du intresserad av, är det kanske läkemedel, råvaror, ädelmetaller eller industri? Allt finns att läsa om på webben, på företagens hemsidor, på bloggar och på forum.

Just inom aktier och fonder så finns det mängder av böcker att läsa inom området för allt från den extrema nybörjaren till de mer avancerade användarna.

Nedan kommer några boktips för en nybörjare


Vägen till din första miljon Av: Tobias Schildfat
Rich dad poor dad Av: Robert Kiyosaki
Så här blir du miljonär i hängmattan Av: Per H Börjesson
Aktie och fondhandboken Av: Björn Wilke


Jag har gjort titlarna klickbara med länk till sajter som har dessa böcker.

Utöver dessa böcker så finns det nog ett tusental olika böcker inom detta område, men de flesta täcker upp samma saker för en nybörjare.
Sedan har vi något som är lätt åtkomligt för alla med baskunskaper i datoranvändning, webben, bloggar, information, forum, youtube och google. Allt man vill hitta och allt man inte vill hitta finns verkligen där ute någonstans.

När du kommit fram till att det är detta man vill hålla på med så måste man börja kolla efter något sätt att handla aktier och fonder.
Detta kan kännas som en labyrint i början, du vet inte vilken bank du skall använda eller hur du ska söka efter en aktie, men detta löser sig efter en stunds klickande på den sajt du väljer.

Du har möjligheten att handla via din vanliga bank såsom Swedbank, nordea, handelsbanken m.fl.
Men du har också möjligheten att skapa ett konto hos någon av nätmäklarna som finns idag.

Avanza och Nordnet är två mäklare som jag äger och mitt tips är att kolla med någon i din umgängeskrets eller familj om dom har testat någon av dessa, det kan vara rätt skönt att ha någon som hjälper en lite i början för att förstå upplägget på sidan eller appen.


Handlar man via app.

Ja de flesta banker och nätmäklare erbjuder såklart handel via app idag och det gör det hela så mycket enklare, du kan göra en insättning direkt via mobilt bank-id och du kan köpa/sälja aktier när du är på språng. ( vilket ibland kan resultera i mindre bra beslut)

Det jag kan dela med mig av som jag sett själv förut är att banker och nätmäklare har inte möjlighet att hålla samma courtagenivå, dvs kostnaden för dina köp och sälj.


Det innebär att du kanske får betala mer för varje gång du handlar när du gör det hos din vanliga bank jämfört med om du skulle haft ett konto på exempelvis avanza.

Fördelen som nybörjare är att vissa banker nu erbjuder gratis handel upp till en viss summa på ditt konto och det är ju fantastiskt.

Fonder är lite annorlunda, vissa är gratis att handla, vissa kostar i köp och sälj, sen kostar dom lite olika i förvaltningsavgift, det är en liten avgift som tas ut för att hantera dina pengar. Det finns fonder som följer börsen ganska precis upp och ned och dessa kan även vara gratis att handla, äga och sedan sälja. En av dessa är Avanza zero.

För att handla fonder så finns det nu även en generator, man klickar i sina val av hur hög risk man vill ha i sitt sparande, sedan väljer man summan man vill investera varje månad, och så sköts allt helt av sig själv.

Inom aktiehandel så finns det en del olika listor i Sverige, listorna baseras på olika kriterier för bolagen. Små bolag på small-cap stora bolag på Large-cap.

I ärlighetens namn så har jag själv gjort några missar och en av dom är att vara naiv nybörjare, man tror att man ska göra ett klipp på någon av de frimärkesaktier som kostar från några ören upp till någon krona. Detta är en lätt miss att göra då man enbart ser stor procentökning på liten uppgång, visst det är korrekt men väldigt svårt att handla med denna typ av aktier. Här kan du göra ett klipp men samtidigt 26 missar.

Väljer du istället att läsa på om några bolag, följa några bloggare, lyssna på podcast och kanske kolla lite på shareville och lyssna på de stora jättarna inom aktiehandel så kommer du att finna att vägen till pengarna inte är de snabba små klippen utan du bör börja din resa genom att investera i säkra bolag som årligen ger utdelning.

Återinvestera utdelningen så långt du kan och fortsätt fylla på din depå så skall du se att detta blir en lönsam pengamaskin.

Relaterade inlägg