Passiv inkomst

Passiv inkomst vad är det

Att tjäna pengar när man gör något annat är en passiv inkomst.

Två exempel är att tjäna pengar på ränta via utlåning eller utdelning från aktier.

tecknad man med en stor säck pengar i famnen

Kan man ha en passiv inkomst utan att först arbeta aktivt med att skapa denne?

Det arbete du lägger på något som ska inbringa pengar är ju aktivt, oavsett om du skapar något litet eller stort. Tänker du att du ska leja bort något jobb till någon annan som ska skapa en produkt åt dig som du ska sälja sedan så är du ju aktiv själv till viss del och framförallt måste du ju arbeta aktivt med att tjäna pengar först för att ha råd att investera i denna tjänst.

 

Men bortsett från det så finns det många sätt att tjäna lite extra pengar nästan passivt.

Vad kan du göra då?

Allt beror på dina förutsättningar för stunden.

Äger du en fastighet med ett eller två extra rum så har du en bra möjlighet där att hyra ut ett eller båda rummen till någon och på så vis tjäna lite pengar varje månad.

Visst här får man ju göra avkall på lite privatliv men det kan det ju helt klart vara värt om du behöver bygga upp en buffert eller om du tänker investera pengarna i något.

 

Är du en person som gillar att köpa maskiner och prylar men som inte finner tid till att använda alla saker du köper?

Här har du ett tips, hyr ut dina saker till vänner och bekanta eller öppna upp en liten verksamhet där du hyr ut saker till vem som helst som kan tänkas behöva låna prylen som just du äger.

Detta kan vara lönsamt om det är lite dyrare saker det handlar om, kameror, klockor, motorcykel, gräsklippare och andra saker som är lite dyrare att köpa och äga som andra personer kanske bara vill testa för en dag eller två.

Här kan du ju faktiskt ta ganska bra betalt då det handlar om korttidshyra.

Har du byggt upp ett konto på Instagram eller liknande med stort antal följare så kan du garanterat tjäna pengar där.

Inte helt passivt men med tillräckligt många följare så kan du tjäna riktigt stora pengar.

Lägg där till att du nyttjar lite Affiliate-länkar och även säljer dina foton på någon sajt.

Här är några fler tips på vad du kan göra för att tjäna lite extra kronor.

Fastigheter

e-bok

utbildning

investering i utdelningsaktier

hyra ut ett rum

lendify

skapa kontent / videos eller artiklar

ljudbok

blogg

hyr ut saker du äger

låt folk marknadsföra sig på din tomt eller egendom land/bil

bygg en app

skriv en guide

skapa en produkt som du sedan säljer

podcast

odla växter/sälj växter och sticklingar

skriv musik/skapa musik

bygg en instagram/tiktok socialmedia

affiliate

sälj dina foton

 

Mer tankar och utförligare tips kommer i några blogginlägg.

 

Relaterade inlägg

Passiv inkomst, vad är det?

Passiv inkomst ett sätt att få ut något av dina pengar, dina pengar som du sliter för varje dag på jobbet.

Att investera har risker, så innan du investerar bör du läsa på mer om vad det innebär att investera. Har du otur kan du förlora delar eller hela summan som du har investerat beroende vad som händer under resans gång och vilket sätt du handlar. Handlar du med certifikat kan det gå fort åt fel håll då dessa kan handlas med hävstång, men det ska vi inte gå in på nu.

Sätt mål med ditt sparande, det är inte lätt men det måste göras! jag vet.

Men var innebär det då? Passiv inkomst. Jag tror att många känner att pengarna kanske inte riktigt räcker till mellan löningarna och att dom skulle vilja ha några kronor mera i inkomst varje månad. Där kan vi börja.

Starten!

Nästan alla sätt kräver en summa att börja med för att få en passiv inkomst i framtiden, det viktiga är att komma igång med sitt sparande tidigt för att skrapa ihop så mycket som möjligt då vi pratar om sparande som ger avkastning genom utdelning och räntor.

Ett tips är att först arbeta arslet av sig för att få in så
mycket pengar som möjligt och spara under några år om det inte är aktier eller
fonder eller företagslån man tänker investera i.

Är det aktier eller fonder bör du såklart börja från 0kr för att under så lång tid som möjligt ta del av ränta- på räntametoden. Har du inte börjat än? starta idag, har du 100kr över så för över det på ett sparkonto, aktie/fondkonto eller ISK (Investeringssparkonto). Dessa pengar är starten på något fantastiskt som du kommer att känna av själv, när man börjar se sina sparade pengar växa så blir det allt mer intressant att spara mer och detta skapar även en bra buffert om något händer.

Jag rekommenderar att börja redan idag med någon form av sparande. Kan rekommendera två banker som vi har online, den första som jag använder, Avanza och den andra är Nordnet. Båda dessa banker ger dig bra förmåner som ny kund med ett sparande under 50- respektive 80,000kr handlar man courtagefritt. Att tillägga till detta är att jag inte har något samarbete med någon bank eller liknande, det är bara två banker som jag som kund kan rekommendera.

Känner man under resans gång att man vill ändra sparform från aktier till andra investeringar som till exempel fastigheter är det såklart upp till dig. Det är dina pengar och ditt liv, det är du som ska vara glad och trivas med dina investeringar. Fastigheter är ett bra sätt att investera. Människor måste ju bo.

Kan du undvara 10% av din lön?

Bra.

Vi kan börja där.

När lönen kommer, testa att lägga undan 10% av den för att
se om du klarar av det.

Det psykiska med att spara pengar direkt när lönen kommer är att det inte finns lika mycket pengar att lägga på skräp (alla har olika syn på vad som är skräp, respektera varandras val av livsstil).

Det är just det som många gör, även jag.  En tröja man inte behöver eller ytterligare
en ny telefon än fast den gamla fungerar.

Lägg undan de där pengarna och se maskinen växa sig fram. Klarar du att lägga undan mer så gör det, är det för tajt så du måste gå ner på 5% sparande så gör det. Här är alla olika och har olika intresse och inkomst. DU är inte tvungen att spara eller måste lyssna på det jag skriver, mina ord är mer en lättare guidning.

Jag vet att det kan kännas tröstlöst i början men när man
börjar så känns det så mycket bättre, återinvesteringar av ränta eller
utbetalningar ger ännu bättre effekt.

Jag säger inte till dig att du ska sluta äta mat på restaurang eller att inte köpa den där bilen du vill ha, alla är olika och har olika mål. Behöver du en bil för att ta dig till och från jobbet så är det en viktig sak att ha, men den kanske kan vara 10 år gammal istället för 3 år.

Det jag vill få ur mig är att om du vill kunna ha någon form av passiv inkomst så behöver du kapital och då kan det vara dumt att låsa upp det i en alldeles för dyr bil eller i en klocka från vissa kända märken.

Relaterade inlägg