Isgrotta i Örnsköldsvik och ett pass på sportcenter

En promenad till den mer och mer besökta isgrottan i Domsjö.

Lady Antebellum rullar i bakgrunden när jag skriver detta och jag har skvätt upp en sån där perfekt after-gym whisky och sprättat en öl, dagen börjar lida mot sitt slut och musklerna är trötta efter en dag med mycket rörelse vilket jag hoppas att även din dag varit fylld med.

Förmiddagen spenderades läsandes i soffan samt lite knappande på datorn innan klockan slog 11.30 och vi var tvungna att byta om för att ta oss ut på promenad. Jag läser just nu Sapiens, mycket intressant bok.

12.00 skulle vi möta upp Alicjas kompis uppe vid hamptjärn för att från vändplatsen där vandra upp till ”isgrottan” och sedan upp till småtjärnarna för en fika.

Först och främst var det fullt med bilar på parkeringen och folk hade parkerat efter vägen, det är förvisso inte så stor parkering där uppe men det var nog en 8-10 bilar parkerade vilket är kul.

Kul att folk tar sig ut, promenerar, leker med barn, fiskar, bygger snögrottor osv. Det blir alldeles för mycket stillasittande i allmänhet, så även för mig.

Mot grottan

Fullt påklädd och beredd på kyla så promenerade vi iväg, ja jag hade nog klätt på mig ett lager för mycket. Tänkte faktiskt inte att jag skulle springa runt i djupsnön med Elektra (hunden).

Isgrotta i örnsköldsvik
Isgrottan ovanför hamptjärn

Isgrottan växer fram

Vi tog oss iallafall upp till grottan, den håller på att formas nu och det fryser så sakteliga en vägg i mynningen/öppningen. Det är ju ingen riktig grotta, mer som en hålighet i berget men effekten på vintern blir häftig med långa istappar som formar väggen. Man kan gå in och stå på insidan isen, ganska häftigt när det nästan är helt fruset.

Alicja ligger på huk och fotograferar isgrottan
Alicja tar några proffsiga foton på istapparna

Turen vänder tillbaka ner mot Hamptjärn och vi svänger av mot småtjärnarna, stigen är upptrampad så det är faktiskt inga problem att ta sig varken till grottan eller småtjärnarna för tillfället. Det är en sträcka innan småtjärnarna som är bara uppför så man hinner bygga upp lite svett alldeles lagom till man ska sätta sig och fika. Detta tack vare klädvalet och att jag ska hela tiden plumsa runt i snön som ett barn och leka när det är en hund eller barn i närheten.

Ett vinterlandskap med snöklädda träd och 2 tjejer som vandrar fram genom skogen med en hund
Dagens sällskap

Te, kexchoklad och en näve oliver och en liten paus blev belöningen vid den lilla stugan vid småtjärn. Den stugan kan man nog sova över i om man skulle vilja förresten, det finns en liten kamin inne och grillplats utanför. Dock såg jag inte om det fanns någon ved nu.

Turen tillbaka ner mot bilen går lätt, nerför är alltid så skönt när stegen nästan tar sig själv och man har lite fart. Vi tar stigen närmast Hamptjärn men det var nog en tabbe, den var inte lika väl upptrampad som den vi tog först.

Snöklädda träd och ett par kvinnor på promenad med en hund
Jag smyger runt i skogen och tar bilder

Tillbaks till bilen och kasta av sig skor och köra hemåt för en dusch och lite käk. Turen tog tre timmar och det var riktigt skönt med frisk luft och lite bus med hunden.

Hamptjärn i Domsjö i vinterskrud.
Hamtjärn

Efter promenad passar väl gym rätt bra.

Dusch, käk, dator, sedan kom ja på att jag borde åka på gym. Jag har nästan snittat ett pass per dag nu sedan nyår och har verkligen hållit igång bra sedan innan jul. Det känns kanon och jag hoppas det håller i sig, målen från 2020 föll över på 2021.

45 minuter på trappmaskinen idag och jävlar va jobbigt det var i slutet när jag ökade lite. första 30 minuterna körde jag på 148 i puls (den ökar tempo om jag har låg puls och vice versa), från minut 30 till 40 så körde jag upp ett snäpp till 160 i puls. här börjar det bli lite jobbigare men inte allra värst.

Allra värst blev det när jag de sista typ 5 minuterna ändrade till 180 puls, där kan man ju säga att man får hjärtat att jobba och svetten att pumpa, luften känns som den inte innehåller något syre och kroppen börjar ta slut på energi där efter 40 minuters trampande.

Life fitness trappmaskin på gymmet
Min kompis på gymet, trappmaskinen.

Knäckt till 90% eller egentligen 100% men det är ju lördag så jag gav mig själv en liten present, en airbike tur. Det behövde inte min kropp tror jag, men det var bara köra på de lilla som gick.

Förjävla dryga de där cyklarna, vilket motstånd det är när man börjar köra på tempo.

Ha en fin dag.

Relaterade inlägg

En tanke på “Isgrotta i Örnsköldsvik och ett pass på sportcenter

Kommentarer är stängda.