Vill du se ett sätt som ger mig 40 000 kronor?

Detta går att få genom att byta mitt fondspar till Savr och fortsätta mitt sparande där. Ingen kommer att stoppa pengarna rakt ner i min ficka men jag har möjligheten att spara in dom pengarna via lägre avgifter.

Inlägget innehåller reklamlänkar till Savr.

Savr vad är det för något?

Här visas startsidan hos savr som är svart med ett mönster av gula och lila trianglar.Det är en telefon i mitten som visar deras app för fondsparande.
Startsidan hos Savr

Jag har hört många som pratat och sett många skriva om Savr men inte kommit mig för att kolla upp den plattformen förrän nu.


Jag skapade ett konto där för att kolla upp hur det ser ut och vilka fonder man kan handla.

Ja Savr är en fondplattform. Här köper du och månadssparar enkelt i fonder med lägre avgifter än hos de andra aktörerna så som Lysa, Avanza och Nordnet för att nämna några.

Här handlar man över 1300 olika fonder och betalar bara 0,09% för dessa, vilket betyder mer pengar i fickan. Detta är såklart utöver fondens egna avgift.

Att skapa kontot är gratis och det gick snabbt, det tog max någon minut, sedan började jag klicka runt lite. Häng på.

Sida med kontaktuppgifter hos savr för att skapa konto
Här skriver man bara in sina uppgifter och klickar sig vidare
Du accepterar/loggar in med BankID och det är klart

Fondutbudet är bra. Jag kan tycka att sajten känns lite som någon ny form av app-store eller spelaffär till en början. Men det är snyggt.


Utan att veta så gissar jag att dom gjort tester på hur väl sajten konverterat och gjort jämförelser. Denna måste ha presterat bäst och är således den vi ser.

Fondsidan hos savr där de olika fonderna visas samt deras rating
Olika fonder och deras rating. Klicka på bilden för att komma till fondbutiken hos Savr
Appliknande struktur på fondsidan hos savr
Rätt snyggt men lite som att gå förbi godis- och chipsavdelningen på affären med massa glada skrikande färger.

Skapa ett konto

Väl inne på sajten så ska man öppna ett konto. Det blir av typen ISK med en koppling till ett transaktionskonto för månadssparande.

Startsida hos savr med länkar till öppna nytt konto
Här klickar du på öppna nytt konto för att öppna ett ISK hos Savr. Vill du komma direkt till sidan för att öppna ett konto så tar bilden och denna texten dig dit.
Här skriver du in vilket namn du vill att kontot ska ha och du väljer även det konto hos din bank som pengarna ska dras ifrån.

Inget kommer att dras från något av dina konton utan ditt godkännande. Det ingen fara att koppla ditt konto, det är likt som hos de andra nätbankerna och nätmäklarna för aktier och fonder.

Logga in med BankID

Här loggas man in på sin bank för att välja ett konto, här går det bara att välja transaktionskonton och inte sparkonton.

Kopplingen som upprättas mellan ditt transaktionskonto och detta ISK skrivs inte med Savr. Det skrivs med Fondab och det är Fondab som är transaktions och depåleverantör.

Totalt värde om 0 kronor på fondkonto hos savr
Här är fondkontot öppnat men allt är inte klart ännu då det är helg och det tar 1-2 dagar innan bankkonto godkänns.

Det är bara du som kan göra insättningar och uttag på ditt konto via BankID.

Du kan här även öppna flera ISK depåer om du har för avsikt att spara till olika saker med olika hög risk.

Detta gör du enkelt genom att klicka på Öppna nytt konto (ISK).

Vill du direkt flytta dina fonder hit så klickar du på Flytta ditt sparande till oss. Detta sker gratis och jag är rätt säker att det stod att dom även åtar sig att betala för en till flytt om du väljer att byta bort från Savr vid missnöje. (om man nu skulle vara missnöjd med att spara pengar på avgifterna)

Så vad är skillnaden mellan Savr och de andra aktörerna då?

På Savr så tar dom enbart en avgift på 0,09% som dom kallar plattformsavgift. Den är inräknad när dom presenterar/visar en total fondavgift eller rabatt. Dom har ett tillägg på 0,5% om du handlar fonder i utländsk valuta. Det är deras transaktionsleverantör som tar ut växlingsavgiften.

Savr får provision från fonder, den provisionen är det som går tillbaka till oss kunder, det är där Savr skiljer sig. En marginell skillnad i det korta gör stor skillnad i långa loppet.

På Savr så betalar du ingen insättningsavgift, ingen uttagsavgift, inga månadsavgifter och ingen startavgift.

Som jag skrev innan så är det ett påslag om man handlar fonder i annan valuta. Den enda avgiften hos Savr utöver plattformsavgiften på 0,09% och den kommer som påslag både på köp och sälj av fonder.

Fondavgift heter den avgift som fondbolaget själva sätter och den är i grunden samma vart man än handlar. Den ordinarie avgiften före Savr-rabatten är inte högre hos Savr då avgifterna tas ut på samma sätt oavsett hur och vart man köper fonden.

Fonderna ger alltså Savr en provision och Savr ger den i sin tur tillbaka till dig och mig och detta skapar rabatten. Hur stor denna rabatt blir bestäms också av fondbolaget.

Enligt EU-direktivet MiFID2 ska fondavgifter anges inklusive alla avgifter, t ex fondens egna transaktionsavgifter, men de flesta banker och fondplattformar döljer fortsatt vissa av dessa avgifter.

Här kan viss förvirring uppstå enligt Savr.

vad Savr menar är att det kan se ut som att vissa fonder är dyrare hos dom än hos andra leverantörer. Här strävar dom efter att vara så transparenta som möjligt mot oss kunder och dom ser det som en självklarhet att visa oss den totala avgiften. Vilket i vissa fall tydligen kan vara högre än vad det står hos de andra sidorna.

Så den totala avgiften som Savr tar ut är blotta 0,09%. Den går till att hantera transaktioner och kundernas depåer, avgiften räknas på det totala värdet på din depå.

Men Avgiften, När drar dom den

En lite klurig grej som kanske blir helt försumbar är att dom tar ut sin plattformsavgift genom att beräkna hela din portföljs värde, ta ut 0,09% av denne och sedan så drar dom varje dag under året en liten avgift, alltså 1 del av 365. Så betalar du för förvaltningen.

Om jag förstått rätt så drar dom alltså 1/365-del av 0,09% av den totala summa jag har hos Savr. varje dag.

Men gör allt detta någon skillnad då?

Ja det är klart att det gör skillnad rent teoretiskt, praktiskt vet jag inte ännu då jag nyss startat kontot. men kostnaderna här är ju verkligen mindre än hos exempelvis Avanza eller Lysa.

På hemsidan skriver dom:

Föreställ dig att du sätter in beloppet 100 000 kronor i en aktiefond som vanligtvis har en avgift på 1,5%. Hos Savr kostar den bara totalt 0,8%. Skulle fonden utvecklas enligt ett historiskt snitt kommer du att kunna spara över 110 000 kronor i bara avgifter. Under förutsättning att du behåller fonden i 25 år.

Det finns en jämförelsefunktion på deras sajt som jag testade. Den visar att jag kan spara in nästan 40 000 kronor på 20 år om jag flyttar mina fonder till Savr där det blir betydligt lägre avgifter för fonderna jag äger i dagsläget och mer blir det ju år efter år till följd av mitt månadsspar.

Rabatt hos Savr vs Avanza
Här ser du hur mycket jag kan spara under x-antal år om jag skulle flytta mitt sparande i fonder till Savr från Avanza.

Väl inne på Fondlistan så ser jag direkt hur mycket rabatt jag har på olika fonder. Här nedan är de bäst presterande fonderna som återfinns hos Savr och utvecklingen de har haft under ett år.

Fonder och deras utveckling med Savr rabatt
Topplistan bland fonderna, vilken utveckling de haft och hur stor rabatt man har.

Hur ser det ut när man kollar på en fond då.

Ja klickar mig in på den översta Proethos Fond och då ser det ut såhär.

Proethos Fond kursgraf för ett år
Det första man ser är en härligt stigande graf de senaste året

Man möts av en graf över hela skärmen. Vilken avgift man har om man köper denna fond. Vilken typ av fond det är och dess hållbarhet.
Under grafen ser man de olika tidsramarna man kan välja att titta på. Här ser man allt från en månad, 6 månader ett år 3 år och ett max från fondstarten.

Proethos Fond innehavslista
Innehavslistan visar de största innehaven samt vilken risknivå fonden ligger på.
Kostnad för Proethos fond hos Savr vs andra aktörer
Här visas lite nyheter som rör fonden och rabatten man har i fonden, denna var inte någon vinnare i rabatt.

Som du ser så är det trevlig överblick på fonderna och dess grafer.
De har tagit fondspar till en annan nivå helt enkelt, de gör det lite roligare att kolla på fonder.

Så här exempelvis.

Jämförelse i avgift hos savr mot andra aktörer mellan Tin ny teknik A och AuAg Silver Bullet A
Jämförelsen mellan ordinarie avgift och Savr avgift för dig hos 2 välpresterande fonder

Nu skulle jag kanske inte valt bort varken Nordnet eller Avanza till förmån för Savr, men jag kommer att nyttja denna som ett komplement till de andra två aktörerna i mitt sparande.
Jag ska sätta mig ner och kolla mer noga på vilka fonder som ska vara kvar i sparandet över huvud taget och se över mitt månadsspar så att jag inte kastar bort några pengar på avgifter i onödan.

Har du koll på den magiska effekten av att spara långsiktigt?
Om inte så kolla in mitt inlägg om ränta på ränta

Har du frågor så skriv gärna en kommentar här nedanför.

Relaterade inlägg