Konsten att dunka ner huvudet i marken och blunda

Hur lång tid tar det att lägga in en räkning?

Testa.

Ta fram tidtagaren i telefonen, klocka hur lång tid det tar från att du öppnar en räkning tills den är inlagd och du har stängt ner din bank-applikation eller hemsida efter allt är klart.

Tar det mer än fem minuter blir jag förvånad faktiskt och jag skulle säga att du behöver hjälp i din tekniska situation.


Då tänker jag att man har sin telefon i fickan när man öppnar räkningen, man loggar då direkt in på banken med mobilt bank-id. Dagens teknik är så pass bra för oss privatpersoner att du faktiskt kan skanna dina räkningar och telefonen lägger per automatik in OCR, bankgiro/postgiro och summan, sedan får du aktivt ställa in vilken dag du vill att det ska dras från kontot.

Klicka vidare till godkänn och det gör man med mobilt bank-id även detta.

Klart.

Du kan nu stänga din app och lägga räkningen i högen med betalda räkningar om du sparar dessa. (vilket man bör göra om något blir tokigt eller att du betalt fel någon gång)

Men nu är det såhär, alla gör inte detta.

Vad gör folk då?

Jo folk stoppar den i högen med reklam eller högen med andra obetalda räkningar och tänker ”jag tar det där sedan”, men om sedan inte passar med den som skickat räkningen vad händer då?

Sedan kan även utebli och då har du större problem än vilken kanal du ska kolla på när du äter chips i soffan och klagar på hur dyrt allting är.

Är du en av alla dom där ute som lägger saker i högen ”att göra”?

Strutsen kör huvudet i sanden.

struts som kollar upp genom centrum av en storm
Strutsen är du, i centrum av en storm

Ett uttryck vissa använder är ju att göra som strutsen och köra ner huvudet i sanden som man förr felaktigt trodde att den gjorde när den skulle undvika fara.

Sluta blunda för saker och ta tag i dom. Det är något som kommer stärka dig och du kommer att må betydligt bättre.

Strutsen lägger sig för övrigt ner med halsen utsträckt på marken när den blir rädd och om man täcker för ögonen med något blir den lugn och stilla sägs det.

Tillbaka till det ekonomiska.

Att blunda för ett problem (köra huvudet i sanden) är lite som att investera med ränta på ränta effekten.

Med det menar jag ju då att om du har ett problem som du inte orkar göra direkt eller i närtid så kommer det sannolikt komma fler problem som sluter sig till det första som du inte orkade göra och det kommer att kännas ännu jobbigare att ta tag i problemen då dom är fler.

Ränta på ränta inom ekonomi är fantastiskt när det fungerar år det positiva hållet och fungerar enkelt förklarat som så att du lägger till exempel in 1000kr på ett sparkonto där du vet att du kommer att få 5% ränta (vilket känns orimligt idag) per år.

Första året ligger dina 1000kr och väntar, efter året gått så ser du äntligen till den efterlängtade räntan på kontot. Du har nu fått 50kr helt utan arbete, och dessa 50kr ligger på samma sparkonto som fortsatt har 5% i ränta till nästa års utbetalning av räntan (som nu är 5% av 1050kr) som då landar på 52.5kr vilket ger dig en ny totalsumma på 1102,5kr och detta bara fortsätter så som dina sparade sysslor.

Problemet med att skjuta upp saker kommer orsaka dig enorm stress när väl högen är uppbyggd och det är för mäktigt att ta hand om den, stress som är så fantastiskt bra för kroppen eller hur. (nej det är det verkligen inte)

Stress i små portioner är kanske nyttigt och håller oss alerta på faror eller att hålla oss i säkerhet.

I boken Börspsykologi kan man läsa, ”stress är ofta en av de största och främsta orsakerna till depression, och säkert har du hört att deprimerade människor antingen sover och/eller äter för mycket eller för lite samt har ett mindre aktivt sexliv”.

Dessa rader är mycket viktiga att ta in, då du såklart inte vill hamna i ett pressat läge där stress byggs upp på grund av något trivialt som att betala räkningar i tid.

Vill man undvika vissa orsaker till stress så är ett alternativ att göra en budget, planera veckorna och se till att betala dina räkningar/skulder innan det rinner iväg och lägg pengarna i små högar (inte fysiska högar om du nu inte är en person som har alla pengar lösa i plånboken) för att portionera ut till alla de olika utgifterna du har såsom bilförsäkringar, hyror och nöjen.

Har du ändå problem att komma ihåg räkningar så kan nog det mesta läggas in som autogiro.

Det är inte bara räkningar och ekonomi som hör till detta ämne utan även sysslor. Känner du kanske att en syssla tar upp för mycket av din tid?

Ta klockan/tidtagaruret igen och mät tid.

Hur lång tid tar det att slänga in sakerna i tvättmaskinen och hur lång tid tar det att dammsuga alla rum. Sannolikheten är ju att det kommer landa inom tidsramen minuter och inte timmar (baserat på att du inte bor i ett slott eller att det är ett stort berg med kläder och att du tvättar åt alla lag i SHL).

Allt känns bara jobbigare än det är för att det är ju enklare att sätta sig ner i soffan med telefonen och kolla vad Bosse eller Pernilla gjort de senaste dagarna på deras resa i Maldiverna. Vilket du ändå hade hunnit med efter att ha slängt in kläderna i tvättmaskinen och även plockat ur diskmaskinen men nu kollar du deras bilder och inlägg innan och se där blev du fast i Instagram eller Facebooks algoritm som jobbar stenhårt på att hålla dig kvar på deras sajt.

Men vad är det då med människan?

Varför är det så att så många ändå hamnar i skuld, har hela tvättstugan full med tvätt och en ”att göra” lista som är lika lång som halsen på en struts (eller giraff i vissa fall).

Enkelt, just för att det är enkelt.

Det tar ingen energi alls att skjuta upp problemet (för stunden). Men när man sätter sig ner och kollar på listan med sysslor så kommer det som en kalldusch, energin fullkomligt dräneras från din kropp och du blir stressad, stress är fortfarande inte bra för oss.

En lång lista är så mycket besvärligare att ta hand om än en liten med 2–4 punkter.

Betar du av punkterna från roligast till minst rolig så drar du kanske fördelen av att lura hjärnan lite, du har ju på det viset alltid gjort det roligaste på listan och varje gång du ska välja så väljer du det nya roligaste. (en kommentar från en av kollegorna på mitt jobb och den är inte alls dum faktiskt så länge ingen av de mindre roliga sysslorna är akut)

Med krediter och lån är det nog klokast att beta av dom med största räntan först, då skulden växer fort om man inte betalar dessa tack vare en ränta på ränta effekt som är negativ i detta fall.

Allt går ju inte per automatik till inkasso eller kronofogden direkt, men när du hamnat i en ond cirkel med att skjuta upp räkningar och blunda för dina problem så löper du stor risk att hamna där och det vill du inte kan jag lova dig.

Se till att inte hamna där, ta tag i dina små pappersdemoner innan dom tar tag i dig och sätter dig i en sits du har svårt att komma ur.

Kolla igenom högen med räkningar för att se vilken av alla som är mest brådskande och se till att få bort åtminstone den idag, gör det nu. (du kommer att tacka mig efteråt)

Får du bollen i rullning så kanske du kan hålla tempot uppe, beta av dina saker på listan och dina räkningar i högen även om det känns för jävla surt att betala med dina pengar som du slitit för och som du för övrigt betalt stora mängder skatt för innan dom hamnar i din ficka eller på ditt konto.
Men du har ju alltid vetat om att det du köper kommer att kosta pengar, pengar som du jobbar för. Betala och ha mer kvar i framtiden.

Hitta något som motiverar dig, något som blir en belöning efter en räkning är inlagd. Jag vet att det låter banalt för alla er som läser detta och faktiskt är i tid med betalningar och sysslor. Men för en person som har börjat bygga ett berg av problem så är det kanske något som behövs för att kunna förmå sig själv att faktiskt göra något annat än att ligga raklång på soffan eller sängen, scrolla på Facebook och gnälla på samhället eller känna sig hjälplös fast man inte är det. Och du har ju människor runt om dig som gladeligen hjälper till.

Exempelvis skulle du kunna byta sysslorna att lasta tvättmaskin, hänga tvätt och diska kastruller osv mot en timmes mys i soffan med en bok eller tv-spel om du vill, se det som något du vinner på och du kommer känna dig bra samt ha en helt annan känsla inom dig, ett lugn.

Är du en av de i behov av hjälp?
Har du någon som du lever med eller kanske föräldrar som är hjälpsamma så be om hjälp, dra huvudet ur sanden, spotta ut lite sand och gnugga bort det värsta ur ögonen och ställ frågan om dom kan pusha dig eller kanske sitta med dig en timme varje vecka för att gå igenom budget eller bara kolla över veckans räkningar så att du får dom betalda och slipper hamna i trubbel.

Sluta skjuta fram problem och sluta blunda för verkligheten för det är den vi lever i och den kommer ikapp om du försöker trycka undan den likt en badboll kommer upp till ytan efter du tryckt ner den under vattnet.

Två exempel på att blunda för problem är följande.

I en undersökning i USA så kunde man utläsa att nästan hälften av de med kreditkort har ingen som helst koll på vilken ränta deras kort har och en annan studie visade att 20% av personerna som var med i ett viktminskningsprogram aldrig hade vägt sig tidigare.

Kreditkortproblem är för övrigt ett stort problem där många är skuldsatta upp över öronen och företagen fortsätter göra det enkelt att skaffa fler kort om du vill sätta dig ännu mera i skiten.

Att stoppa huvudet i sanden har med andra ord inte bara med lathet att göra, det som händer är att personen vill blunda för problem, kritik och sysslor även om dessa skulle få personen att enklare kunna sköta sitt jobb, jobba mot sina mål eller bara få personen att må bättre.

Att människor har ångest är inte ovanligt och det är inte heller ovanligt att ångest ligger bakom detta ”strutsbeteende” då människan inte vill förlora, om man nu kan kalla kritik att förlora.

Vi vill inte höra att vår process är långsam eller att vi inte har lämnat ett bra resultat i något vi gör, då vägrar vi hellre lyssna på vad människor runt omkring oss har att säga och stannar med huvudet i sanden.

Blinda för sanningen.

Relaterade inlägg