Aktiemarknaden April

Nu är det snart 2 månader sedan Covid-19 fallet började och marknaden har hämtat sig ganska kraftigt må jag säga. Jag är dock skeptisk ändå till denna uppgång och tror att det kommer något som trycker ned oss ännu mer i graferna. oljan kan vara en bov i detta scenario.

Det märkliga är att nu verkar marknaderna helt glömt bort corona och att vi passerat en miljon konfirmerade fall för ett tag sedan verkar inte bekymra oss nu. Bolag går i konkurrs och människor sätts i arbetslöshet och ekonomin för många människor krossas som en följd av detta.

Man går från att ha ett väl betalt jobb till att fan nätt och jämt sitta på gatan och tigga efter en bit mat.

Sorgligt att se hur snabbt alla blir påverkade av att inte ha ett jobb med konstant inkomst.

Där och då kanske alla dessa människor sorgligt nog kommer på att man inte kan leva över sin budget och att man måste ha en buffert för oväntade händelser i sitt liv. Jag har läst att man skall ha allt från ett par månadslöner till en årslön i buffert.

Det är något som de flesta inte har, och det är något som de flesta verkligen aldrig kommer att ha. Det är inte alls otroligt att du som läser detta inte kommer att kunna hinna spara ihop en årslön om du inte är riktigt intresserad av sparande och ekonomi och har ett vanligt jobb med medelinkomst. Har du barn dessutom är det inte alls lätt att ha pengar till att driva runt en familj med kanske 2 bilar och allt vad det innebär på 2 löner med lån på bilar och hus.

Det där var ett litet sidorspår, men var bara tvungen att skriva det.

Så.

April månad.
Livet efter raset, vad gör man?

Jag har lagt fokus på att läsa just nu.
Senast en bok som heter Teknisk analys som var riktigt bra faktiskt, lärorik med bra bilder som förklarar händelser och förlopp.

Lägger den klickbar i länk här

Utöver läsning så sålde jag faktiskt en del i raset, lite aktier fick lämna portföljerna då dom ansågs ha för hög risk. några för att dom underpresterat redan innan.
Vissa aktier lämnades orörda och andra halverades i hopp om att komma in billigare och där är vi nu.

Köpt in mig igen sakta men säkert i vissa bolag så som Eolus vind, Soltech, Intrum, SBB, Autoliv, Nilörn, Cibus Nordic Real Estate m.m

Vidare kommer jag att hålla koll på dessa aktier och handla när det ramlar ned några kronor från dagens värde då börserna tokrusat och vissa bolag idag visar över 10-12% till exempel SBB och Autoliv.

Jag har absolut ingen aning hur du känner för pengar eller hur din ekonomi är men hur som helst är det bra att tänka på sitt sparande, kanske ta hem vinster emellanåt och inte lita helt blint på folk på ett forum där det skrivs ”raket, Raketvarning nu flyger vi” osv..

2 val du kan ta:
1. sitt still i båten och få inte panik, det är bara pengar. lasta in så mkt du kan nu på lägre nivåer om du inte sitter i skiten. Det kommer visa sig fint framöver.
2. är du orolig och sover dåligt när det svänger mycket så rekommenderar jag dig att minska dina innehav och skulle säga att du är för tungt investerad för din ekonomi.

Sitt aldrig inne på börsen med pengar du behöver till annat eller i närtid. Snälla!

Sitt inte med pengar du inte har råd att förlora på aktiemarknaden och FÖR FAN LÅT BLI CERTIFIKAT om du inte vill bränna allt.

Certifikat är hävstångsprodukter och det går så jäkla fort åt fel håll nu när börsen är extremt volatil!

Peace, Stay safe

Relaterade inlägg