Har vi råd att köpa ett till hyreshus

Mitt i all renoveringshets så har jag börjat med ett försök att mjuka upp Alicja på att eventuellt köpa ett till hus med lägenheter för uthyrning.

I dagsläget har vi 2 stycken hus tillsammans som ska vara till uthyrning samt att vi har planen att bo i en av lägenheterna i huset som vi renoverar just nu.

Här är nybyggarevägen, vårt totalrenoveringsobjekt som vi köpte i april.

Varför vill jag köpa mera nu när vi ändå har så mycket att göra och så mycket utgifter. Ja den frågan ställer jag mig själv också flera gånger om dagen, men jag tror att vi kan klara av det just nu ändå med allt vi har att göra samt att det kan vara positivt i långa loppet rent ekonomiskt.

Problemet för oss är ju som för alla andra att det är ekonomin som styr hur vi kan handla och vad vi kan göra.

Just nu så rullar kronorna rätt fort men jag ser ett scenario framför mig där vi köper ett hus till och att jag sedan säljer huset som vi bor i och kan plocka några kronor i vinst på den villan när vi flyttat upp till huset som är under totalrenovering. vinsten kan sedan användas till renovering eller betala av lån på de andra husen.

Just idag när jag skriver här så sitter jag sjuk i soffan och sträck-kollar på youtube och lyssnar på musik så allt känns långt bort just nu men det är väl långt i fjärran man ska sikta när man investerar.

Jag har dock lite hjärnspöken med hur jag räknar på fastigheterna och mitt lilla excel-ark tittar jag på med lätt skepticism då jag inte har något facit i kalkylen så kan siffrorna visa jättefel eller okej utan att man vet om det är rätt.

Jag har dock kontaktat en person som jobbar med värdering av fastigheter för att kontrollera ifall det finns något att hämta ut i vårt senaste inköp samt att han ska kolla lite på min mall om den är helt åt skogen eller om jag kan fortsätta använda den.

Mallen är inte något heligt och det är jag helt medveten om, allt spelar roll i en värdering. Man kollar ekonomi, skick, läge med mera men det är ändå intressant att räkna på olika fastigheter.

Men fungerar min mall någorlunda så ska jag kunna snabbt kolla en fastighet mot kalkyl och se om allt ser bra ut för att sedan fortsätta kolla djupare och även gå på visning.

Men tillbaks till frågan om varför jag vill köpa ett till nu.

Ja det är ju så pass enkelt att jag vill ha mer kassaflöde.

Oavsett om det går mycket pengar nu under renoveringen så ser jag inget negativt med att köpa ett till hus där man kan få ännu en pengaström in varje månad.

Under förutsättningen att vi pallar med ekonomiskt i renoveringen också.

Allt är så dyrt, och vi har tagit in lite hjälp med spackling och slipning nu i första lägenheten, vi tar hjälp med all el och vvs.

Vi får se hur mycket det kommer att kosta oss att göra färdigt den första lägenheten. Den andra kommer bli betydligt billigare om man bara räknar hur mycket pengar som gått hittils på första, för då räknar jag in dränering, avloppsbyte, vattenbyte osv.

Hur ser du på hyreshus?

Är det något du är intresserad av eller kanske du till och med äger ett eller flera hus redan?

Om du är intresserad eller äger något, har du någon mall för kostnader och värde på hus som du vill diskutera med mig är du välkommen att kontakta mig på mail eller valfri social media så som Facebook, messenger eller instagram.

Du kanske missat något av de andra inläggen jag skrivit som handlar om hyreshus så jag länkar ett här

Relaterade inlägg