I slutet av 70-talet och början av 80-talet hade USA en lågkonjunktur och ca 1985-86 hade ekonomin börjat ta fart igen och det märktes på börsen.
I augusti 1987 satte Dow Jones nytt ATH som låg hela 44% över vad den låg på vid årsslutet 1986 och varningsklockor började ringa. Ingenting kan ju bara gå upp hur mycket som helst.
Vad som också skedde året -86 är att oljan sjönk med ca 50% till följd av ett kollapsat samarbete mellan OPEC-länderna.
14 oktober föll Dow med 3,8%, vilket är ett stort tapp på en dag.
15 oktober föll börsen ytterligare med 2,4%.
På fredagen den 16 oktober drog en herrejösses storm ( den värsta på hundratals år) in över Storbritannien och tvingade börsen att stänga vilket inte var något positivt alls i denna tid med så stor oro.
När helgen var över och kalendern visade 19 oktober 1987 klev Asienbörserna in och sålde ur så börserna föll handlöst. Detta smittade av sig på europeiska index och även USA.
Den 19 oktober -87 var en sannerligen mörk dag.
Veckan innan denna ödesdigra dag hade börserna varit oroliga och tappat ca 10%.
Tack vare oväntat dåliga handelssiffror från USA, oljekris och dåtidens form av datoriserad handel så rasade Dow Jones med 22,6% och svenska omxs30 med över 20% dock drabbades en börs OTROLIGT mycket hårdare än dessa och det är Nya Zeelands börs som föll 60% den dagen.
Datorhandeln sägs ha löpt amok, kanske någon inställd stoploss som triggat all datoriserad handel (algiritmhandel) att klicka sälj och då är det bara omöjligt att hinna stoppa eller hinna ur marknaden.
omxs30 ska ha tappat cirka 40% under några hemska veckor där i oktober.
Paniken lade sig några veckor efter raset och jobbade sig tillbaka uppåt igen, kanske tack vare att fe-chefen gått ut och sagt att Fed var beredda att förse marknaden med den likviditet som behövs.
Tack vare denna krasch så har vi efter detta infört ”circuit breakers” som vi har märkt av i år under Corona-raset. det förhindrar börsen att falla handlöst och ska försöka bromsa upp paniken som kan uppstå.